הרואין: מידע, התמכרות ותהליכי גמילה מהרואין

הרואין (בארץ נקרא גם "קוק פרסי") היא אבקה המופקת ממורפין – המיוצר מהפרשה חלבית של צמח פרג האופיום.האבקה היא בד"כ לבנה, חומה, או חומר דביק שחור דמוי זפת. בגלל נקודת הרתיחה הנמוכה שלו, צורת הבסיס ניתנת גם לעישון. הרואין נחשב גם לאופיואיד, ולכן הוא משמש גם כמשכך כאב וקיים סיכון למנת יתר. בכתבה זו אנו עוסקים בנושא ומסבירים את החשיבות של תהליכי גמילה מהרואין.

שימוש בסם, ומדוע הוא דורש טיפול גמילה מהרואין?

הרואין הוא אחד מהסמים הקשים ביותר, הוא סונתז במקור על ידי C.R. Alder Wright בשנת 1874. כאשר נלקח דרך הוריד, הסם חזק פי 4-2 ממורפיום. הוא מביא לאופוריה רגשית ופיזית עוצמתית, אך לאחר סיום השפעת הסם, אנשים צמאים לחוות את אותה התחושה פעם נוספת, ועקב כך עלולים לחוות תסמיני גמילה מהרואין קשים כאשר הם יחליטו להתחיל בתהליך.

הרואין נצרך בדרכים שונות כגון הזרקה תוך ורידית, הסנפה ועישון. צריכתו ומכירתו של סם זה אסורים בישראל בהיותו חלק מפקודת הסמים המסוכנים. כאשר לוקחים את הסם, כמו משככי כאבים אחרים, הוא חודר למוח במהירות ונקשר לקולטנים. אלה ממוקמים באזורים רבים במוח – במיוחד אלה המעורבים בתחושות כאב, הנאה, שליטה בקצב הלב, שינה ונשימה.

איך מישהו מתמכר להרואין?

הנוירונים במוח שלנו משחררים באופן טבעי אנדורפינים, או כימיקלים המופרשים בכל מערכת העצבים המרכזית כמנגנון לשיכוך כאב. אנדורפינים גם יוצרים אפקט מרגיע עבור הרגשות והעצבים שלנו בכל הגוף. לנוירונים אלה יש
קולטנים מובנים לאופיאטים המגיבים לחומרים מסוג זה ותרופות אחרות המשמשות בתור משכך כאבים.

התמכרות להרואין עלולה לקרות מהר מאוד, לעיתים כבר בפעמים הראשונות שמשתמשים בו (אולם לעיתים ההתמכרות היא איטית והדרגתית). למשתמש הרוכש סם מסוחרי סמים ברחוב קשה לקבוע מה אחוז החומר
הפעיל בסם הנמכר. כתוצאה מכך, אם החומר טהור מכפי שהמשתמש ציפה, עלולה להילקח מנת יתר.

בדומה למשככי כאבים, שימוש מתמשך מוביל לעמידות לסם. לדוגמא, אדם שבפעם הראשונה היה לו די במנה של כ-20–30 מ"ג כדי לחוש את השפעת הסם, יכול לאחר שימושים אחדים בלבד להתרגל לסם עד שכמות כזו לא
תשפיע עליו כלל, והוא יאלץ להשתמש ב כ-80–130 מ"ג כדי להשיג את אותה התחושה. הדבר גורם לסכנת חיים ולעיתים מוות. לשם כך, מכורים רבים פונים למומחים בנושא גמילה מהרואין.

גמילה מהירה ובטוחה מחומרים אופיאטים היא אפשרית באמצעות רפואה מתקדמת
קבעו פגישת ייעוץ ללא עלות

התמכרות להרואין: תופעות לוואי והשפעות

הרואין גורם לאופוריה ורגיעה קיצונית. תתרחש תחושת הרגעה, הגפיים ירגישו כבדות והמשתמשים ירגישו שהכל תקין לחלוטין. עם זאת, בשימוש חוזר, אדם יפתח תלות לסם ויתחיל לסבול מההשפעות האמיתיות של שימוש בסם.

תופעות הלוואי כוללות:

  • תשוקה מתמשכת לסם.
  • שינויים רבים במצב הנפשי.
  • תסמיני גמילה מהרואין כאשר לא נוטלים את הסם.

השפעות קצרות טווח:

  • חרדה.
  • אדישות.
  • פה יבש.
  • בחילה והקאה.
  • גירודים עזים.
  • לחץ דם נמוך.

השפעות ארוכות טווח לשימוש לרעה:

  • נדודי שינה.
  • עצירות והתכווצויות בבטן.
  • סיבוכי ריאות, כולל דלקת ריאות.
  • זיהום רירית הלב והמסתמים.
  • מחלות כבד ו/או כליות.
  • ירידה משמעותית במשקל.
  • הפרעות נפשיות כגון דיכאון והפרעה אישית אנטי-חברתית.
  • מי שמזריק עלול לסבול מקריסת ורידים.
  • מי שמסניף עלול לפגוע ברקמה שבתוך האף.

 

מנת יתר של הרואין וסכנות נוספות

הרואין בהיותו סם רחוב, מעלה קושי בקביעת אחוז החומר הפעיל בו בכל רגע נתון. כתוצאה מכך, אם החומר הטהור גבוהה מהצפוי עלול המשתמש לקחת מנת יתר ואף לגרום לדיכוי נשימתי. הסיכוי גדל משמעותית
כאשר צורכים את הסם עם סמים נוספים – כגון אלכוהול וסמים ממריצים אחרים.

רוב האנשים שמקבלים מנת יתר כבר מכורים, אבל יש אנשים שמקבלים מנת יתר כבר בפעם הראשונה שהם מנסים את הסם. אנשים רבים המשתמשים בהרואין גם משתמשים לרעה במשככי כאב ובתרופות אחרות.
כך למשל, כל חודש באמריקה מדווחים על עשרות אלפי מקרים של מנת יתר. הרואין ואופיאטים אחרים תורמים משמעותיים לסטטיסטיקה זו. כפי שהסם נמכר באופן לא חוקי, כך אין בקרה על איכות או חוזקן. הוא גם מעורב לפעמים עם חומרים רעילים אחרים שעלולים להוביל למנת יתר. לשם כך רבים פונים לעזרת מומחים בנושא גמילה מהרואין.

מה ההבדל בין הרואין לקוקאין?

קוקאין הוא סם ממריץ, הוא משפיע על מסלול התגמול של המוח, והוא בעל כוח השפעה על רגשות ומוטיבציה. הרואין לעומת זאת, הוא סם אופיאטי הגורם לתחושת אופוריה, והם אינם מאותה משפחה. חשוב לציין ששניהם חומרים ממכרים אך בדרכים שונות.

קוקאין הינו סם ממריץ בעיקרו, ולכן השימוש בו גורם לאדם להיות חסר מנוחה, "בלתי מנוצח", חסר עכבות ובין היתר הוא גורם גם לעלייה חדה בלחץ הדם. הרואין לעומת זאת, גורם לתחושת אופוריה ומעלים לחלוטין כאבים, ויחד עם זאת הוא מרגיע, מדכא, מוריד לחץ דם, מדכא נשימה ומכהה את החושים. בנוסף, ניתן לומר כי גמילה מהרואין הינה הרבה יותר קשה.

קוקאיןהרואין
סוג הסםפסיכו-אקטיבי - ממריץ את מערכת העצביםנמנה על ממשפחת האופיאטים - מדכא את מערכת העצבים
השפעות מיידיות ● עוררות חזקה, המרצה
● נטרול עכבות
● העלאת חום הגוף
● הגברת קצב הלב
● הגברת לחץ דם
● דיכוא תיאבון
● אופוריה שלאחריה תחושות דיכאון
● ביטול תחושות כאב
● הרגעה
● אופוריה חזקה
● דיכוא תיאבון
● הורדת לחץ דם
● האטת נשימה
השפעות ארוכות טווח● פסימיות
● חוסר ערך עצמי
● דיכאון
● פגיעה בתפקוד המיני
● בעיות לב
● אדם המסניף את החומר עלול לסבול מנמק של כלי דם באף
● עצירות כרונית
● דיכאון
● בעיות בתפקד המיני
● צורך בכמויות הולכות וגדלות סכנת מוות עקב מינון יתר (מתבטא בדיכוי נשימתי)
תסמיני גמילההסם פועל על מערכת החיזוק של הגוף (דופמין), ולכן ההתמכרות הינה פסיכולוגית ברובה ומתבטא בעיקר בכמיהה לסםתסמיני גמילה מהרואין הינם קשים ביותר וכוללים תופעות פיזיולוגיות כדוגמת כאב, לחץ דם מוגבר, הזעה ושלשולים

תהליך גמילה מהרואין

תהליך גמילה מהרואין מחייב להפסיק להשתמש בכל סוג סם, כולל אלכוהול. כשמתחילים בתהליך התסמינים הפיזיים כוללים כאבים חזקים ורגישות יתר לכאב, בחילות, שלשול ועוד. כמו כן, ישנם סימנים נפשיי, הבאים לידי ביטוי בבעיות שינה, תחושת ריקנות, חרדה ודיכאון. ישנן שיטות רבות לביצוע גמילה מהרואין, ורובן ממוקדות במציאת הדרך לגמילה פיזית. כמו כן, ישנן שיטות הנשענות על שימוש בתחליפי סם כדוגמת מתדון וסבטוקס. לסיכום, מדובר בתהליך מורכב המחייב ברוב המקרים סיוע מקצועי במטרה לסלול את הדרך לחיים נטולי סמים.

ראוי להדגיש כי הטיפול בשיטת ANR משלב רפואה מתקדמת, מחקר וגישה חדשניים כלפי תהליך גמילה מהרואין, ובכך מצליח להקנות טיפול קצר ויעיל להסרת תלות מוחלטת

גמילה מהרואין- שאלות ותשובות

כאשר אדם מנסה לבצע גמילה מהרואין, המוח מגיב בחריפות, ודבר זה גורם לתופעה המוכרת בשם "קריז", המהווה למעשה כמיהה ובלתי-נשלטת לסם. ANR – Accelerated Neuroregulation – ANR, הינו טיפול המאפשר למערכת העצבים להתנקות מהשפעותיו המזיקות של הסם באמצעות מתן תרופה שחוסמת את הקולטנים האופיאטיים ומסלקת את ההרואין ממערכת העצבים. בשיטת ה- ANR המטופל שרוי תחת הרדמה מלאה למשך מספר שעות, כך שגופו חוזר לאיזון ללא "קריז", כאבים ו/או צורך בטיפולים נפשיים ארוכי טווח. למעשה, גמילה מהרואין בשיטה זו מתבצעת תוך כדי שינה, בהליך רפואי לחלוטין. ראוי להדגיש כי טיפול ה-ANR משלב רפואה מתקדמת, מחקר וגישה חדשניים כלפי תהליך גמילה מהרואין, ובכך מצליח להקנות טיפול קצר ויעיל להסרת תלות מוחלטת מסמים אופיאטים ומשככי כאבים.
אנשים המשתמשים בסם מדווחים על תחושת עומס של אופוריה ורגיעה קיצונית. תתקיים תחושת הרגעה, הגפיים ירגישו כבדות, והמשתמשים ירגישו שהכל תקין לחלוטין. ראה 'סימפטומים והשפעות של התמכרות להרואין'. לצד תחושות אלו, הסם גורם לשרשרת תהליכים המתרחשים בתאי המוח וגורמים לתלות עצומה של האדם בחומר זה. ישנן מספר תגובות של הגוף המתרחשות בו זמנית, והבולטת שבהן כוללת עלייה חדה במספר הקולטנים האופיאטיים. במצב זה, המשתמש זקוק להרבה יותר מנות על מנת להגיע לאפקט אותו חש בתחילת השימוש. לשם המחשה, נציין כי לעיתים מכור עשוי להשתמש בפי 10 מהמינון הראשוני במטרה לחוש את אותה האופוריה ותחושת היעדר הכאב שחש לראשונה. פעמים רבות הדבר מסתיים במינון יתר וסכנת חיים.
כן. נלוקסון היא תרופה היכולה לטפל במנת יתר של אופיואידים כאשר היא ניתנת באופן מיידי. תרופה זו פועלת ע"י קשירה מהירה לקולטני האופיואיד וחסימת השפעות הסם. ייתכן שיהיה צורך ביותר ממנה אחת כדי לעזור לאדם להתחיל לנשום שוב, וזו הסיבה בגללה חשוב להביא את המטופל לבית חולים במטרה לספק לו טיפול רפואי נוסף במידת הצורך. צורת המתן של נלוקסון במצב חירום היא בצורת תרסיס לאף או באמצעות הזרקה. לאחר מכן, ניתן להשתמש בטבליות נלוקסון. יש לציין כי תרופה זו אינה מפעילה את הרצפטורים האופיאטיים, אלא להיפך, היא חוסמת אותם ומפריעה לפעילותם. תופעה זו גורמת להיווצרות תסמיני גמילה מהרואין מהירים וקשים ביותר, שבדרך כלל מחייבים שימוש בתרופות חריפות כנגד כאב.
הרצפטורים האופיאטיים בגוף מופעלים באופן טבעי ע"י חומרים טבעיים המופרשים במוח כתגובה לגירוי עצבי שאנו חווים במהלך חיינו. חומרים אלו, ביניהם אנדורפינים שונים, גורמים לנו תחושת אופוריה, רוגע והסדרת הנשימה לאחר ריגוש או מאמץ גופני כדוגמת פעילות ספורטיבית מאומצת. הסם הינו חומר חצי-סינתטי הנקשר לאותם הרצפטורים בצורה חזקה מאוד, מפעיל אותם שוב ושוב ואינו מרפה. עקב סיבות אלו, פוטנציאל ההתמכרות נחשב לגבוה ביותר מבין כלל הסמים, ולמעשה ניתן להגיד כי גמילה מהרואין נדרשת גם במקרה בו בוצע שימוש מצומצם ביותר.
Picture of ד"ר אנדרה וייסמן
ד"ר אנדרה וייסמן

ד"ר וייסמן זיהה את השורשים הביולוגיים של התלות באופיואידים, מאז הוא טיפל בהצלחה ביותר מ-24,000 חולים ברחבי העולם הנאבקים בהתמכרות לאופיואידים. לאורך הקריירה שלו, הוא הרצה וחינך אנשי מקצוע בתחום הבריאות בעשרות מדינות ברחבי העולם עד היום.