מורפין – Morphin (מורפיום)

מורפין הינה תרופה ממשפחת האופיאטים, שמשמשת לצרכים רפואיים עבור שיכוך כאבים חזקים. במורפין יש גם פוטנציאל התמכרות גבוה ונזקים אפשריים לא מועטים. לפיכך, חשוב להכיר היטב את התרופה, את הסיכונים שבה, ואת אופן השימוש הבטוח בה לפני שנוטלים אותה. חשוב להבין היטב גם את הצורך בגמילה ממורפין ואיך מבצעים זאת. בכל הנושאים האלה ניגע במאמר זה

קודם כל – מה זה מורפין או מורפיום?

מורפין (בלועזית: Morphin) שידועה גם בתור מורפיום (השם הישן של התרופה, שמהווה גם "שם רחוב" כיום) היא תרופה ממשפחת האופייאטים, ששימושה הרפואי הוא שיכוך כאבים. מורפין לא מהווה תרופת טיפול בכאב מקו ראשון, ובדרך כלל פונים אליה רק אחרי אי הצלחת איזון כאב באמצעות תרופות חלשות יותר, בדרך כלל ממשפחת ה-NSAIDs.

מורפין או מורפיום היא אחת התרופות הממכרות ביותר שנמצאות בשימוש רפואי קבוע. התלות הגופנית בה בשילוב תחושת הניתוק שהיא גורמת, הפכו אותה עם השנים לסם פופולרי, אך גם לחומר מסוכן מאוד, שאינו מותר לשימוש שאינו רפואי בעולם המערבי כולו.

מתי נותנים לחולה מורפין?

מורפין היא תרופה שניתנת לחולה בעיקר כאשר עולה צורך בשיכוך כאב משמעותי, בדרגה בינונית עד גבוהה, אך גם במצבים נוספים.

השימושים הרפואיים השכיחים של התרופה הם:

  • שיכוך כאבים: כאשר מדובר בכאבים משמעותיים ו/או כרוניים, אחרי ניתוחים גדולים, או לשיכוך כאבים הקשורים למחלות סרטניות.
  • הרדמה: מורפין היא תרופה שמשמשת בין השאר גם כחומר הרדמה, בעיקר כשמדובר בהרדמה מקומית בנוסף או במקום הרדמה כללית.
  • קוצר נשימה: במקרים קיצוניים של כשל נשימתי, ניתן להשתמש במורפין על מנת לעודד נשימה עצמאית.
  • מצבים נוספים: מצבים כמו שלשול קשה ללא הצלחה למתנו עם כל טיפול אחר, כמו גם שיעול כרוני ומשמעותי שמוביל לכאב ושאינו מטופל בדרך אחרת – יכולים להיות מטופלים במקרים קיצוניים בעזרת מורפין.

ניתן להבין מכאן שהשאלה מתי נותנים לחולה מורפין חשובה ביותר, שכן מורפין אינה תרופה שניתנת כלאחר יד, מאחר שהשלכות הטיפול בה עשויות להיות משמעותיות.

בדומה לתרופות אחרות שמשתייכות לקבוצת האופיאטים, מורפין היא תרופה מאוד ממכרת. אופיאטים הם משפחה של תרופות שנגזרות או מדמות כולן את האופיום המופק מצמח הפרג. וזוהי משפחה של תרופות ממכרות מאוד, שמובילות לדיכוי משמעותי של מערכת העצבים המרכזית, ובין השאר מביאות לשיכוך כאב כתוצאה מכך. למרבה הצער, עבור מטופלים (ומכורים) רבים המשתמשים באופן קבוע בתרופות אופיאטיות, השימוש בהן מוביל עד מהרה לצורך קריטי בטיפול גמילה מאופיאטים.

מורפין
צמח הפרג ממנו מופק האופיום.

פרטים "יבשים" שחשוב להכיר לגבי מורפיןכדור מורפיום, מדבקות מורפין ועוד

מבחינת הפרטים התרופתיים של מורפין, מדובר בתרופה שמגיעה בתצורה של כדורים, כדורים בשחרור מושהה, זריקות וטבליות לנוזל. במקרים רבים, כדור מורפיום הוא דרך מתן תרופה הרבה פחות יעילה לעומת דרכים אחרות, ולכן משתמשים בו לעתים נדירות יותר.

בישראל לא נעשה שימוש רפואי במה שמוכר בתור מדבקות מורפין. אלה אמנם קיימות ואפילו שכיחות במקומות אחרים בעולם, אך בישראל השימוש בהן הוא כמעט בלעדית באופן לא חוקי כסם ולא כתרופה. בהקשר זה, חשוב להבין שמורפין נחשב לחומר מסוכן בפקודת הסמים המסוכנים בישראל, ואך ורק רופא מומחה יכול לרשום מורפין למטופל – לא מדובר בתרופת מרשם וגם לא בתרופה שכל רופא יכול לרשום. גם הרופאים המומחים המוסמכים למתן מורפין מחויבים בדיווח על כך, ובבקרה על המטופל לאורך תקופת הטיפול במורפין.

זמן השפעה של מורפין הוא כארבע שעות, כשגם מינון גדול יפסיק להשפיע לאחר כשבע שעות לכל היותר. שאריות התרופה נשארות בגוף גם זמן מה לאחר מכן, ומדובר בחומר שאפשר לבדוק את נוכחותו בדם ובשתן.

האם מורפין הוא חומר ממכר?

בהחלט. בדומה לכל התרופות האופיאטיות, מורפין הוא חומר ממכר מאוד. תרופות אופיאטיות ככלל הן תרופות שנגזרות מהאופיום או מחקות את פעולתו. האופיום, כידוע, הוא סם ששימש בעבר כתרופה וכיום כבר לא נמצא בשימוש כלל. הוא מופק מצמח הפרג ומוביל לדיכוי משמעותי של מערכת העצבים המרכזית ולתחושת ריחוף וניתוק.

מורפין הוא חומר שהתגלה כבר לפני למעלה מ-200 שנה, ולאורך תקופות מסוימות נעשה בו שימוש כחומר ההרדמה השכיח ביותר בעולם הרפואי, בטרם החלו להבין את השפעותיו המסוכנות. בשנים האחרונות עלה לכותרות בארה"ב ובעולם כולו משבר האופיואידים, עם שימוש נרחב בתרופות אופיואידיות שהוביל להתמכרות רבה ולתלות קשה בחומרים אלה בחברה האמריקאית. החברות שנמצאו אחראיות לכך עומדות לדין פלילי ואזרחי כיום, משום שמדובר בפגיעה מוחשית בבריאות הציבור כולו.

חשוב להבין שתרופה אופיאטית כמו מורפין לרוב לא פותרת בעיה – היא משככת כאב לזמן מסוים ויכולה לסייע בכך להחלמה של הגוף. כאשר השימוש בה נמשך, הגוף מפתח בה תלות בשל הצטברות החומר הפעיל בקולטנים שונים בגוף (ובעיקר במוח). הפסקת השימוש בתרופה מובילה לתופעות משמעותיות של התמכרות ולרוב גם להתנהגות של חתירה להשיג את התרופה בכל מחיר. ניתן להבין, אם כן, שבהחלט מדובר בחומר ממכר.

שימוש במורפין למטרות הנאה (סם)

שימוש במורפין כסם למטרות הנאה הוא למרבה הצער תופעה יחסית שכיחה. לרוב, תחילת השימוש במורפין כסם מתחילה באחד משני אופנים – טיפול רפואי נחוץ שמוביל לתלות שהולכת ומתגברת עד לכדי התמכרות, או שימוש במורפין כסם מסיבות והתמכרות אליו ללא צורך רפואי. שני דפוסי ההתמכרות האלה מזיקים מאוד לבריאותו של הסובל מהם, ועלולים להוביל למצבים קיצוניים עד כדי דום לב תחת מינונים גבוהים של מורפין. לכן, פנייה לטיפול של גמילה מהתמכרויות, וספציפית של גמילה מחומרים אופיואידים, היא גורלית ביותר עבור המטופל או המכור.

גמילה ממורפין ומחומרים דומים

בכדי להבין כיצד נגמלים ממורפין, חשוב קודם כל להבין כיצד החומר הזה עובד. מורפין הוא חומר שמתיישב על תעלות פיזיולוגיות בשם cAMP. תעלות אלה מתווכות תחושת כאב, שהיא תחושה נחוצה כאשר הגוף שלנו סובל ממצוקה כלשהו ומעוניין לאותת על כך למוח באמצעות הכאב. כאשר המורפין ממלא את אותן תעלות, לא מתאפשר מעבר של החומרים שמתווכים כאב, וכך מתבצע שיכוך הכאבים. למרבה הצער, התגובה של הגוף (שמעוניין לתווך את הכאב) היא ייצור של תעלות נוספות, כך שתוך זמן קצר הגוף מרגיש שעליו לצרוך עוד מורפין. זהו דפוס ההתמכרות, ובכדי לטפל בו חשוב מאוד להבין אותו.

אחת הבעיות הקשות בגמילה מחומרים כאלה היא תסמיני הגמילה, שיכולים להיות משמעותיים עד מייסרים ממש בקרב מטופלים רבים. טיפולי גמילה שונים מציעים מענה ברמה שונה עבור הגמילה – החל ממענה תרופתי שמנסה להחליף את פעילות המורפין, ועד טיפולים כמו ANR שנוגעים בשורש הבעיה וההתמכרות, ומנסים לתת לכך מענה.

מהו טיפול ANR ובמה הוא כרוך?

טיפול ANR או Accelerated Neuro Regulation (רגולציה עצבית מואצת) הוא טיפול גמילה מאופיאטים שפותח על ידי ד"ר אנדרה וייסמן לפני כ-20 שנים. זהו טיפול יעיל המטפל בתסמיני הגמילה ואף משפר את יעילות הגמילה עצמה.

הטיפול מבוסס על תרופה המנקה וחוסמת את הקולטנים המוחיים מהחומר האופיאטי, (מורפין לדוגמה), ומאיצה את פעילות הגמילה מהחומר, דבר המאפשר למטופל לעבור את הטיפול תחת הרדמה וללא סבל.

הטיפול הוכיח את עצמו כבעל יעילות משמעותית  וכיחידי הפותר את בעיית התלות מבלי להיות תלוי בכוח הרצון של החולה. החולה מגיע כאשר הוא תלוי בחומר האופיאטי ומשתחרר מבית החולים במצב שהוא חופשי מהתלות וחסום לכל השפעת חומר אופיאטי. שווה לבחון את האפשרות הזאת אם אתם או מי מסביבתכם סובלים מתסמיני התמכרות למורפין ומעוניינים לבצע גמילה.

ד"ר וייסמן קליניק – מובילים בגמילה מתקדמת

הן השימוש במורפין והן הגמילה ממנו הם לא דבר של מה בכך. לא כל רופא יכול לרשום מורפין, וטוב שכך – זהו חומר מסוכן וממכר ביותר. עם זאת, גם לא כדאי לפנות לכל רופא או מטפל לצורך טיפול גמילה ממורפין. טיפול הגמילה מאופיאטים בשיטת ה-ANR פותח על ידי ד"ר אנדרה וייסמן, ממפתחי ומובילי השיטה בעולם הרפואי. עם 28 שנות ניסיון ומעל ל-26,000 מטופלים.

ד"ר אנדרה וייסמן
ד"ר אנדרה וייסמן

ד"ר וייסמן זיהה את השורשים הביולוגיים של התלות באופיואידים, מאז הוא טיפל בהצלחה ביותר מ-24,000 חולים ברחבי העולם הנאבקים בהתמכרות לאופיואידים. לאורך הקריירה שלו, הוא הרצה וחינך אנשי מקצוע בתחום הבריאות בעשרות מדינות ברחבי העולם עד היום.