בלט דיסק – שימוש באופיאטים

בלט דיסק הוא מצב רפואי שמתפתח כאשר רקמת הדיסק הבין חולייתי בולטת החוצה ממקומה הטבעי. מצב זה מוביל לסימפטומים רבים, וביניהם גם כאבים משמעותיים באזורים שונים בגוף. משום כך, יותר ויותר מטופלים מגיעים למצב של שימוש באופיאטים בעקבות בלט דיסק – מצב שהסכנות שטמונות בו גבוהות בהרבה מהתועלת שלו. האם נכון לטפל בבלט דיסק באמצעות אופיאטים, ומה עושים אם מתפתחת התמכרות? ריכזנו עבורכם כל מה שחשוב בנושא.

מהו בלט דיסק וממה הוא נגרם?

לפני שנוכל להבין מהו בלט דיסק, חשוב להבין מהו בכלל דיסק. עמוד השדרה שלנו מורכב מחוליות, שמספקות גמישות והגנה מבנית לחוט השדרה שעובר בתוכן. החוליות האלה מחוברות אחת לשנייה באמצעות רקמה סחוסית, גמישה וחזקה בשם דיסק בין-חולייתי.

מצב של בלט דיסק, או בתצורתו החמורה יותר בליטת דיסק, הוא מצב בו רקמת הדיסק הבין-חולייתי בולטת החוצה ממקומה הבריא, ומפעילה לחץ על עצבים שעוברים באזור הבלט – בין אם זהו בלט דיסק צווארי, בלט דיסק גב תחתון (מותני) או בלט דיסק בגב העליון.

בהתאם לעצבים עליהם מופעל הלחץ, יתפתחו סימפטומים עליהם אחראים אותם עצבים – כאב גב, תחושת נימול ורדימות של האזור, עקצוצים ובמצבים קיצוניים גם שיתוק. במצבי בלט דיסק צווארי כאבי ראש יכולים גם הם להתפתח, בעיקר באזור הראש התחתון ובצורה שאינה מוכרת למטופל מכאבי ראש קודמים.

בלט דיסק צווארי או אחר – איך מטפלים?

כאשר מדברים על בלט דיסק טיפול יכול להיות שמרני או פולשני. ברוב המוחלט של המקרים ממליצים על טיפול שמרני. נתחיל מהטיפול הפולשני דווקא – ניתוח שבו משחררים את הלחץ שמופעל על מקום הבלט, ולרוב גם מחזירים את הרקמה הבולטת למקומה. ניתוח זה אינו מומלץ משום שהוא אמנם פותר את הבעיה במהירות, אבל לא את הגורמים לה – ולכן לא פעם המטופלים יחזרו לסבול מכאבים וממצבי בלט דיסק זמן קצר לאחר הניתוח. לעומת זאת, טיפול שמרני שמתבסס על פיזיותרפיה, הורדה במשקל, חיזוק שרירי הגב, עיסויים ובמידת הצורך גם תרופות משככות כאב – מוביל לרוב לאותה רמה של הצלחה (הגם שהוא פחות מהיר), ובצורה שנשמרת לאורך זמן רב יותר.

בלט דיסק טיפול– האם זה נכון?

התשובה לשאלה הזאת היא באופן חד משמעי לא. טיפול תרופתי בבלט דיסק צריך להיות טיפול משכך כאבים בעוצמה נמוכה עד בינונית, שהמטופל יכול לקחת לאורך תקופה ללא תופעות לוואי משמעותיות. אופיאטים, אותן תרופות אופיואידיות שיוצרות שיכוך כאבים משמעותי אך גם תופעות לוואי רבות עם סכנת התמכרות משמעותית – אינם מתאימים עבור טיפול כזה. גם אם מדובר במצב של בלט דיסק צוואר משמעותי שפוגע בתפקוד היום יומי של המטופל, עדיף לפנות לטיפול ניתוחי ולא לטפל בבעיה באמצעות אופיאטים.

 

בהתמכרות בעקבות בלט דיסק צריך לטפל באופן מדויק

למרות שלא מדובר בטיפול מומלץ, בעולם המודרני בו קיימות תרופות אופיואידיות רבות כמו פנטניל או פרקוסט, מטופלים בהחלט עשויים להשיג תרופות כאלה ולנסות לטפל באמצעותן בכאבים ובסימפטומים של בלט הדיסק. מצב זה יכול להוביל תוך זמן קצר יחסית להתפתחות של התמכרות לאופיאטים – מצב שהסכנה בו גדולה בהרבה מזו של בלט דיסק רגיל, ושבמקומות רבים בעולם מתייחסים אליו כאל מגיפה של ממש. במצבים אלה צריך לטפל באופן המקצועי והמדויק ביותר.

 

שיטת ANR לגמילה 

כאשר השיטה המתקדמת והיעילה ביותר שניתן למצוא כיום עבור גמילה מאופיאטים היא טיפול ה-ANR של ד"ר אנדרה וייסמן והמרפאה שבראשותו. צוות המרפאה מטפל בהתמכרות לאופיואידים באמצעות שיטה מתקדמת הכוללת דיכוי של מנגנון ההתמכרות (הקשור לקולטנים אופיאטים במערכת העצבים) באמצעות תרופות ייעודיות. הטיפול נעשה תחת הרדמה של המטופל בכדי שלא יסבול מתופעות הלוואי המשמעותיות של התהליך.

תמונה של ד"ר אנדרה וייסמן
ד"ר אנדרה וייסמן

ד"ר וייסמן זיהה את השורשים הביולוגיים של התלות באופיואידים, מאז הוא טיפל בהצלחה ביותר מ-24,000 חולים ברחבי העולם הנאבקים בהתמכרות לאופיואידים. לאורך הקריירה שלו, הוא הרצה וחינך אנשי מקצוע בתחום הבריאות בעשרות מדינות ברחבי העולם עד היום.

מידע נוסף:
ניווט מהיר​
יצירת קשר